Najděte ideální střídač pro vaši fotovoltaiku: Hybridní nebo on-grid?

Pokud zvažujete instalaci fotovoltaického systému a chcete využívat energii v domácnosti bez nutnosti dodávat ji do sítě, výběr správného střídače je klíčový. Existuje několik typů střídačů, které vám mohou nabídnout různé výhody, ať už plánujete nabíjet baterie nebo jen využívat solární energii v domácnosti. V tomto článku vám představíme dva hlavní typy střídačů: hybridní a on-grid (síťový), a pomůžeme vám najít ten pravý.

Hybridní střídače: Nejlepší volba pro nabíjení baterií

Pokud chcete maximálně využít solární energii pro napájení domácnosti a nabíjet baterie, aniž byste museli elektřinu dodávat zpět do sítě, hybridní střídače jsou ideální volbou. Nabízejí flexibilitu, protože umožňují jak napájení domácích spotřebičů, tak ukládání přebytečné energie do baterií pro pozdější použití. Hybridní střídače jsou navíc skvělou volbou v případě, že chcete být nezávislí na distribuční síti při výpadcích proudu.

Výhody hybridních střídačů:

  • Napájení domácnosti a nabíjení baterií: Hybridní střídače umožňují napájení spotřebičů přímo z panelů a zároveň nabíjet baterie.
  • Izolace od sítě: Není nutné dodávat energii do distribuční sítě, což vám poskytuje větší kontrolu nad vlastními zdroji energie.
    • Úspora nákladů: Využitím energie z baterií můžete snížit své účty za elektřinu.
    • Záložní zdroj energie: V případě výpadku vám hybridní střídač zajistí, že budete mít k dispozici energii uloženou v bateriích.

On-grid střídače: Ekonomická varianta bez baterií

Pokud neplánujete pořizovat baterie a chcete solární energii využívat výhradně pro napájení domácnosti v reálném čase, on-grid střídače jsou skvělou volbou. Tyto střídače převádějí solární energii přímo na střídavý proud a ihned ji využívají v domácnosti. Výhodou je jejich jednoduchá instalace a nižší pořizovací cena. Navíc, pokud vyrobíte více energie, než spotřebujete, můžete ji dodávat do distribuční sítě a případně z toho profitovat.

Výhody on-grid střídačů:

  • Nižší pořizovací náklady: Nepotřebujete baterie, což snižuje počáteční investici.
  • Efektivní využití energie: Veškerá energie se využívá v reálném čase, což minimalizuje ztráty.
  • Jednoduchá instalace: On-grid systémy jsou méně složité na instalaci než hybridní nebo off-grid systémy.

Který střídač zvolit?

Pokud hledáte levné řešení, které pokryje vaše denní potřeby energie a neplánujete investovat do baterií, on-grid střídač je skvělou volbou. Na druhou stranu, pokud chcete být připraveni na výpadky energie a využívat solární energii co nejefektivněji, hybridní střídač vám poskytne větší flexibilitu a nezávislost.

Doporučení pro nákup střídače

  • Zero export: Pokud nechcete dodávat energii do sítě, hledejte střídač s funkcí "zero export" nebo "export limit", která zajistí, že přebytečná energie nebude odesílána do sítě.
  • Velikost systému: Zvažte velikost vaší domácnosti, počet spotřebičů a kapacitu baterií (pokud je plánujete použít), abyste si vybrali střídač, který pokryje vaše energetické potřeby.

Závěrem, hybridní a on-grid střídače mají své výhody i nevýhody. Výběr toho správného závisí na vašich energetických potřebách a rozpočtu. Ať už zvolíte jakoukoli variantu, investice do fotovoltaického systému se vám vrátí v podobě úspor a ekologického provozu domácnosti.

Neváhejte se podívat na naši nabídku střídačů nebo nás kontaktujte pro více informací.